2019.05.28. Mit tanulhatunk Durga Istennőtől?

Hindu Istennők mint archetípusok: Durga | Orienta.hu

Eheti csoportos női jóga óránkon Durgá Istennő erejét törekszünk felébreszteni: a jógagyakorlatokban és az életünkben is. Durgá „a Legfőbb Létező legmagasabb szintű saktija (= ereje). Az istenség női aspektusa.”
Legyőzhetetlen harcos istennő, vad tigris vagy oroszlán a hátasállata (vö. „anyatigris”). 😉
A gyönyörű Durgá nyolc karjában isteni fegyverek vannak, egyik kezét védelmező mudrában tartja.
Az isteni energiák női megtestesülésének formája. A világot a démonoktól védi: azért jött létre, hogy legyőzze a világot fenyegető Mahisászura démont, akit sem ember, sem isten nem tudott elpusztítani. 

„Mahisászura kezdetben alábecsülte Durgát, és arra gondolt: „Hogyan ölhetné meg őt egy nő, akit a legfőbb istenek se tudnak? Durga nevetésével földrengést keltett, mellyel megtépázta Mahisászura erejét. A szörnyű Mahisászura harcba indult ellene, változó formákat öltve. (…)” 
A sztori folytatását itt olvashatod.
Más démonokat is legyőzött, és megígérte, hogy mindig eljön, amikor szükség lesz rá. Durga erejét úgy is szemlélhetjük, mint saját belső démonaink (aggodalom, kétségek, stb.) és az egónk legyőzőjét.  

A Hindu Istennők mint archetípusok órasorozatunkban holnap áramló, külső-belső erőt ébresztő ászanasorral várlak.

Durgá az anyagi világ védelmező és éltető, gyönyörű, ugyanakkor szükségszerűen kíméletlen Forrása. A szenvedély kötőereje rendelhető hozzá. A következő hetekben a jóság kötőerejéhez rendelhető Istennővel és a hozzá kapcsolódó ászanákkal ismerkedünk.

Ha még nem jártál nálam, itt jelentkezhetsz:
https://orienta.hu/noi-joga-csoport/