Ma édesköményes-brokkolis szabdzsit sütöttem füstölttofuval, és kurkumás jázminrizst főztem hozzá. Kérdeztem a facebook-oldalon, érdekel-e a receptje. Mert ha igen, visszajövök és ideírom 🙂
Köszi az érdeklődést, íme a recept:
Hozzávalók:
A szabdzsihoz
3 ek ghí ( = tisztított vaj) vagy olaj
1 tk római kömény
1 hüvelykujjnyi gyömbér
1 fej brokkoli
1 nagy édeskömény
1 piros húsú paprika
fél hegyes erős zöldpaprika
250 g leveles spenót
200 g füstölt tofu (dm bio-t szoktam venni)
Himalája só ízlés szerint
fél tk őrölt koriander
1 tk kurkuma
1 ek madras curry fűszerkeverék
1 tk garam masala fűszerkeverék
1 dl víz igény szerint
A rizshez
2-3 ek ghí vagy olaj
250 ml jázmin rizs
víz
1 ek kurkuma
Himalája só ízlés szerint
Tálaláshoz
kevés olívaolaj
(Vagy tökmagolaj, ami ugye nem indiai konyhás, viszont egészséges, finom, és nem csak a vaníliafagyihoz passzol 😉
Elkészítése:
1. Melegítem a rizsnek szánt forró edényben a ghít, amikor már meleg, beleteszem a rizst. Összekeverem vele és nagyjából fehérre pirítom. Felengedem dupla mennyiségű vízzel. Beleszórom a sót, a kurkumát, lefedem és felforralom. Közben előkészítem a zöldségeket (2. pont). Amikor forr, a legalacsonyabb fokozatra teszem, és tovább párolom a fedő alatt.
2. Megmosom a zöldségeket. A brokkolit szétszedem apró rózsákra, az édesköményt feldarabolom. A gyömbért és a paprikákat felaprítom. (Ha friss leveles spenótod van, nem fagyasztott, azt is. )
3. A ghít nagy, forró serpenyőbe vagy wokba teszem. Amikor teljesen elolvadt, beledobom a római köményt, és 20-30 mp-ig pirítom. Rádobom a gyömbért és az aprított paprikákat, egy percig pirítom.
4. Ha fagyasztott leveles spenótom van, most teszem az edénybe. (Ha friss, majd a többi zöldséggel.) Felaprítom a füstölt tofut és hozzáteszem. Leveszem a hőfokot kb. az egyharmadára. Rászórom a koriandert és a kurkumát. Hozzáteszem a zöldségeket és átkeverem. (Ha friss spenótom van, kevés vizet is teszek hozzá. Ha fagyasztott, valószínűleg nem szükséges.) Lefedem.
Később rászórom a madras curryt és a garam masalát, megsózom, és átkeverem. Készre párolom a fedő alatt, időnként átkeverem.
5. A rizzsel tálalom.
Tálaláskor meglocsolom ízlés szerint kevés olíva- vagy tökmagolajjal (vagy nem).
Elkészítési idő: kb. 45 perc
Jó étvágyat! 🙂